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Saturday, November 10, 2012

CARNE DO SOL - BRAZILIAN STYLE SALTED CURED BEEF WITH CHEESE PORRIDGE.


Curing the meat:
2 lb of beef rump roast (boneless) or 2 lb of sirloin steak.
3 oz +1/2 oz of iodized salt + more to complete the process.
Sprinkle the meat with 3 and 1/2 oz of salt equally massaging the meat. Cover all the meat surface carefully with salt. 
Place the meat into a freezer zip lock bag and place it into refrigerator for 4 hours.
Remove from refrigerator, drain the liquid off and apply salt (if needed) where the meat  still have red spots (indicating that salt was missing). Bring the meat back to the zip lock bag and place it into refrigerator again for 20 more hours. This part of the process takes totally 24 hours. 
Remove the meat from refrigerator and place it into freezer for 6-8 days. This will allow the meat to cure and tenderize.

Desalting the meat to cook.
In a large bowl, add cold water and merge the meat, gently scrubbing  it with your hands. Let it sit into refrigerator for 30 minutes.
Replace the water each 30 minutes for 2 times more.
Pat the meat dry with paper towel
Place the meat on a cast iron skillet 
Base the meat with 1 stick of butter (melted), and place into oven at 325°F for 2 -3 hours. Or until it is cooked to your preferred  doneness.
Base the meat time to time (3-4 times) with its own liquid while it is cooking.

Pirão de queijo - Cheese Porridge 
2 large onion sliced 
1 and 1/2 tbs canola oil
Saute the onions in canola oil until it caramelizes. Reserve it. (1/2 to add into porridge, and 1/2 to garnish the meat).
3  and 1/2 oz of toasted yucca flour or toasted manioc flour (or in Portuguese farinha de mandioca.)
8 and 1/2 fl oz of milk
1 tbs butter
1/3 tsp freshly grounded black pepper
1 lb of freshly crumbly cheese (queso fresco) roughly Grated 
2 Tbs of meat juices from its cooking process
Into a sauce pan add yucca flour, milk, pepper, and butter and cook until very thick. Add cheese and cook until it melts completely.
Add meat juices
Add caramelized onions and mix all together.
Serve it immediately.
If you like your porridge to be more thin add milk to it, and if you like more thick, add more flour.
Slice the meat and garnish with caramelized onions.

voila.
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CARNE DE SOL COM PIRÃO DE QUEIJO COALHO.

Para curar a carne:
2 kg de alcatra ou contra file
110 g de sal de cozinha + para completar o processo
Distribua o sal por toda a carne igualmente e massageie.
Coloque num saco de congelar ou container fechado e coloque na geladeira por 4 horas.
Depois de 4 horas, escorra a carne ecomplete a salga da carne salgando os lugares onde o sal não pegou da primeira salga. São manchas avermelhadas na carne. Coloque a carne de volta no saco e coloque de volta na geladeira por mais 20 horas. Completando 24 horas no total.
Retire da geladeira e leve a carne ao freezer por 6-8 dias.

Dessalga da carne:
Coloque a carne submersa numa  vasilha com agua fria. Esfregue a carne massageando e deixe de molho na geladeira por 30 minutos.
Repita novamente esta operacao por 2 vezes mais sem esfregar a carne
Enxugue a carne com papel toalha.
Coloque a carne numa cassarola de ferro.
Regue a carne com 100g de manteiga derretida e leve ao forno 150°C por 2-3 horas, ou ate o ponto desejado, mal passado, bem passado ou ao ponto.
Enquanto a carne estiver assando, regue-a de vez em quando com a manteiga que fica no fundo da panela.

PIRÃO DE QUEIJO COALHO:
2 cebolas grandes fatiadas 
01 colher de oleo de canola 
Frite as cebolas no oleo ate que fiquem carameladas.  (1 para misturar no pirão e a outra para colocar por cima da carne.) Reserve
100g de farinha copioba
500ml de leite
1 colher de manteiga
Pitada de pimenta preta moida
1 colher das de sopa de manteiga
2 colheres do caldo do cozimento da carne
400g de queijo coalho ralado grosso
Numa panela coloque o leite, a farinha, a pimenta preta e a manteiga, cozinhe ate que fique na consistencia desejada (grosso ou fino). adicione o caldo do cozimento da carne, o queijo, e cozinhe ate derreter o queijo por inteiro. Adicione a cebola caramelada e mexa para misturar. Sirva quente.
Se o pirão ficar grosso voce pode adicionar leite, e se ficar ralo, ponha um pouco mais de farinha.

Voila.


























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